Kamarikuoro Sympaatti ja urkuri Ilpo Laspas Urjalan kirkossa

Kamarikuoro Sympaatti (Helsinki)
Tero-Pekka Henell, johtaja (Urjala)
Ilpo Laspas, urut (Urjala)
Ohjelma 10 €, tulot lyhentämättöminä Urjalan seurakunnan musiikkityölle

Helsinkiläinen Kamarikuoro Sympaatti pitää joulukonsertin Urjalan kirkossa sunnuntaina 17.12. klo 18 – edellisenä iltana kuoro esiintyy Helsingin Vanhassakirkossa. Joulukonsertti on kuorolle jo pitkä perinne, kun yhdessä on esiinnytty jo 38 joulua peräkkäin. Kuorolla on suuri ilo saada tänä vuonna urkurikseen ensimmäistä kertaa Urjalan oma kansainvälisen luokan muusikko Ilpo Laspas, jonka soolonumero, Johann Sebastian Bachin muunnelmat Lutherin jouluvirrestä Enkeli taivaan, sopii mainiosti Urjalan kirkon barokkityylisille uruille. Urjalalainen on nykyään myös kuoron johtaja Tero-Pekka Henell.

Ohjelmien (10 €) tuotto luovutetaan lyhentämättömänä Urjalan seurakunnan musiikkityön tukemiseen. Yleisön kanssa yhdessä lauletaan jouluvirren lisäksi Hiljaa, hiljaa, joulun kellot kajahtaa sekä Sibeliuksen suosituin joululaulu En etsi valtaa, loistoa.

Kamarikuoro Sympaatti syntyi vuonna 1979 ikään kuin vahingossa Eero Erkkilän johtaman Helsingin Katedraalikuoron nuorista laulajista. Nimi Sympaatti saatiin ensikonsertissa esitetystä Aulis Sallisen laulusta säveltäjän luvalla (saman nimen valitsi myöhemmin myös tunnettu lapsikuoro). Kuoron jäsenistö on sittemmin karttunut sääntöjen mukaisesti yksinomaan alttarin kautta: Sympaatin jäseninä on kahdeksan avioparia sekä perheiden 22 lasta, joista monet ovat jo vuosien ajan laulaneet ja välillä myös soittaneet konserteissa – myös ensimmäiset kolmannen polven Sympaatit ovat jo saapuneet joukkoon. Sympaatin Joulu -levy on syntyi muutama vuosi sitten dokumentiksi kuoron laulajien ja perheiden vuosikymmenten ystävyydestä, onhan joulukonsertti Helsingin tuomiokirkossa ja vuodesta 1996 Vanhassa kirkossa jo 38-vuotinen perinne – konsertteja on viety myös eri puolille Suomea. Suurimman menestyksensä Sympaatti sai kuorofestivaalilla Italian Parmassa kesällä 2012, jossa se Giuseppe Verdin musiikin lisäksi esitti Sibeliuksen Finlandian sekä perinteistä ja uutta suomalaista kuoromusiikkia.

Ohjelmien tuotto on aina luovutettu seurakunnan esittämälle kohteelle. Urjalan kirkossa tuetaan seurakunnan omaa musiikkityötä. Kuorolaiset eivät ota korvausta edes matkakuluista.

Sympaatin jäsenet ovat kokeneita kuorolaisia – osa on laulanut muun muassa Suomen Kansallisoopperan lisäkuorossa, Savonlinnan Oopperajuhlakuorossa sekä useissa muissa kuoroissa Suomessa ja ulkomailla. Vaikka Sympaatti-kuoro ei ole suuri, haasteena on löytää yhteiset ajat harjoituksille, kun jäsenet ovat ammattiensa takia kiireisiä ja aina joku on asunut ulkomailla, tänäkin vuonna korkeassa EU-virassa oleva kuoron basso saapuu laulamaan Brysselistä. Kuoroa on sen perustamisesta asti johtanut nykyisin Urjalassa asuva Tero-Pekka Henell, jonka kaksi sävellystä kuullaan konsertissa kuoron ja Ilpo Laspaksen esittämänä.